Kamp C, Hoe duurzaam bouwen.
Toen we aankwamen aan Kamp C was het eerste dat ons opviel (buiten de grote wite letters :) )
het dak van het gebouw, Een groendak. dit speciale dak zorgt ervoor dat het regenwater een tijd word vastgehouden voor dat het wegstroomt naar het riool, hierdoor zal er minder snel overstroming zijn bij veel regen. in de zomer wordt de warmte ook buitenshuis gehouden.
voor het grote gebouw stond ook een fontein, maar... de fontein was wel teleurstellend klein, hij zal niet veel hoger zijn geweest dan 40cm. Hier is een goede reden voor: de fontein werk op zonnepanelen! en gezien dat het een sombere dag was kon de fontein ook niet zo hoog gaan. op warme dagen weliswaar kon die 3 meter hoog worden!
tijd om het gebouw binnen te gaan, hier stond in het midden van de ruimte een oude kapel die nog stamde van de legerbasis die Kamp C is geweest.
deze kapel was schuin geboud tenopzichte van het gebouw voor de stand van de zon, als de kapel recht was geweest had de zon niet zo goe het gebouw binnen kunnen schijnen en hadden ze meer moeten uitgeven aan verlichting.
Nu was het tijd om naar de huizen te gaan kijken, ieders met hun eigen specialiteid in het duurzaam bouwen/wonen.
Het eerste huis dat we te zien kregen was Casana. een huis bestaande uit hout, leem en stro. Casana is een bio ecologische woning. hier werd ons verteld dat hout een goede isolator is. het huis is ook voor 90% biologish afbreekbaar. het huis heeft ook een zonneboiler voor het warm water in het huis.
de blokhut, zoals de naam al zegt is de blokhut een houten blokhut. Dussss... toen we op die verschrikkelijk koude dag de blokhut binnen wandelden kwam de warme lucht ons tegemoet. de blokhut was zo warm omdat hij ten eerste uit hout bestond en ten tweede: er waren geen tot weinig koudebruggen in dit huis. koudebruggen zijn plaatsen op het huis waar de isolatie niet zo goed is of waar ze de isolatie gewoon zijn vergeten. koudebruggen kunnen bv: metalen platen, spleten tussen de muren of ramen zijn.
Aquafin, waterzuivering
nu vertrokken we naar aquafin, we kregen alvas een kaartje mee hierop stonden alle zuiveringssystemen van aquafin.
hier zie je de vijzels, oftewel de schroef van archimedes.
deze gaan het water dat van de riolering komt omhoog pompen, bovengronds.
hierna gaat het water naar de roosters, grote metalen roosters met maar 3 cm tussenruimte. hierdoor wordt het grootste afval al gefilterd.
hier zijn we bij de slib verwerking aangekomen, in deze tank worden kleine microben toegvoegd aan het water om de laatste mini-afvaldeeltjes op te eten. na een tijdje worden de microben echter vermoeide en gaan ze naar de nabezinktank hier staat het water stil waardoor de microben naar de bodem zakken. hierbij is er 1 brug die verschrikkelijk traag ronddraaid en zo alle naar de bodem gezakte microben meeschraapt. als de brug sneller zou gaan dan zouden de microben terug naar boven wervelen en zou je ze niet kunnen verwijderen.
hierna gaan ze naar het beluchtings bekken, hier word lucht toegevoed aan het water zodat de laatste microben het laatste organische materiaal beter kunnen afbreken.
de bacteriën worden nu uitgedroogd zodat ze achteraf als brandstof kunnen worden gebruikt
op het einde van de dag mochten we als we wilden in de grote toren op het aquafin terrein gaan, hier konden we bijna de hele omgeving zien: van het mas tot de katedraal. en natuurlijk aquafin zelf
dit was het uitzicht van bovenop de toren.
door: Sym Weustenraad, Marieke De Nijs en Dorothée De Beukelaer
op het einde van de dag mochten we als we wilden in de grote toren op het aquafin terrein gaan, hier konden we bijna de hele omgeving zien: van het mas tot de katedraal. en natuurlijk aquafin zelf
dit was het uitzicht van bovenop de toren.
door: Sym Weustenraad, Marieke De Nijs en Dorothée De Beukelaer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten