donderdag 1 juni 2017

Kamp C en Aquafin


Duurzaam wonen en bouwen



Hier zie je de ingang van het hoofdgebouw. Het groendak dat je duidelijk kan zien is bedekt met grassen en mossen en het is niet isolerend maar het zorgt ervoor dat 
het water een tijdje vast blijft zitten. Dan gaat het water niet rechtstreeks naar de riool en dit verkleint de kans op overstromingen.



De fontein viel ook wel op. Het werkt namelijk op energie die afkomstig is van de zonnepanelen die er hangen. Als de zon dan schijnt zal de straal van de fontein dan veel hoger zijn dan als de zon niet schijnt. 

Als je in het gebouw bent zie je dat de kapel scheef staat. Dit komt doordat het gebouw zelf dat er later gekomen is bewust anders is gedraaid in functie waar het meeste daglicht binnen komt via de grote glazen.








Hier zie je verschillende isolatie materialen.
Natuurlijk zoals jullie weten isoleert hout het beste.
Hier zie je ook veel verschillende soorten: minerale wollen, schuimen
natuurlijke materialen en gerecycleerde materialen.


Nu gaan we over naar de huizen.


Het huis dat je hier ziet is het Casana huis. Dit is een woning die gebouw is volgens
bio-ecologische principes. Het huis is voor 90% biologisch afbreekbaar en als isolatie worden stro en papiercellulose gebruikt. Om warm water te maken is er dan weer een zonneboiler voorzien. Deze werkt doordat de zon op glazen platen schijnt en onder die platen zit een zwarte plaat. De speciale warme vloeistof  gaat dan door de kopere buizen naar de collector. De collector geeft dan zijn warmte af aan het boilervat en dan heb je warm water.


Nu gaan we naar de blokhut






In de blokhut hebben we veel geleerd over isolatie. 
Toen we de blokhut binnen kwamen was het heel
warm omdat hout natuurlijk goed isoleert.
Hier kon je ook zien waar we de isolatie moeten
aanbrengen en de soorten lagen die er allemaal tussen zitten. Op deze foto links kan je nog is alle lagen zien.






In de blokhut hadden ze ook een warmtecamera.
Hiermee kan je lekken ontdekken en je kan ook de  koudebruggen zien. De meeste koudebruggen komen voor in ramen,deuren en in steunbalken.








Hierop zie je de liters die per dag per
normaal gezin verbruikt worden. Een normaal gezin verbruikt zo een 135l per dag. Het is dus goed dat je voor enkele toepassingen regenwater gebruikt. want al dat verbruikte water wordt dan naar aquafin gebracht en dat is dan natuurlijk veel meer werk.









Met licht kun je ook heel efficiënt omspringen. Er zijn namelijk verschillende soorten lampen. De meest zuinige lampen zijn de Ledlampen daarna de TL-lampen dan de spaarlampen daarna dan de halogeenlampen en als laatste de gloeilampen.


 Nu gaan we over naar Aquafin.


 Aquafin zelf is zeer groot. Het water dat er gezuiverd wordt legt een lange weg af totdat het echt proper water is maar als het Aquafin uitgaat is het nog steeds geen drinkwater want dat gebeurt dan weer in een andere firma.
















Dit is de schroef van Archimedes. deze pompt het water naar boven en daarna gaat het water naar de roosters die heel kleine gaten hebben waar alleen het water door kan dus het afval blijft dan aan de roosters hangen.














In deze container zitten alle bacteriën.
Deze kunnen later nog gebruikt als brandstof.



Hier nog een foto van een station in de zuivering van water.
Hier worden bacterie toegevoegd aan het water.






















Hier heb je de toren in Aquafin waar je een heel groot uitzicht hebt.























Groepje van Jasper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten