vrijdag 2 juni 2017

Uitstap naar kamp C

Uitstap naar Kamp C 



We gingen tijdens de projectweek met de klas naar Kamp c en Aquafin. Het was een zeer leerrijke ervaring. Als eerste gingen we naar kamp C.




Zoals je ziet is op de rechterfoto het dak anders dan normaal. Dit noemt men een 'groendak'. 
Op het dak ligt er mos, plantjes en gras. Het houdt water en regen een tijdje vast, zo gaat er minder water rechtstreeks naar het riool. Dit heeft dan als gevolg dat er minder snel overstromingen komen. 


Daarna zijn we naar binnen gegaan en zagen we een schuin kapelletje staan.
Wat is dit?


Dit is expres zo gedaan. Omdat ze het hebben gebouwd met de stand van de zon mee, zodat er meer warmte en daglicht binnen kan. 

Nadien hebben we de blokhut bezocht. 



Daar hebben we gezien hoe en waar de isolatie is in huis. We isoleren om de warmte binnen en buiten te houden. 


De schuur. 
Hier konden we zien, dat een gloeilamp veel meer verbruikt dan een spaarlamp.

 Sofie, Safa, Anouk, Lora

donderdag 1 juni 2017

Uitsapje naar Kamp C en Aquafin


Wij zijn op leeruitstap naar kamp C geweer met onze school. Kamp C is een provenciaal centrum oven duurzaam bouwen en wonen. Dit is het hoofdgebouw van kamp C zo als je kan zien is het een zeer speciaal dak het is namelijk een groen dak. Een groenendak houd regen water langer vast en daardoor is er bij hevige regen minder snel een overstroming. Binnen in het gebouw zijn er verschillende info standjes waaronder deze hoek waar wij toen wij aankwamen een uitleg hebben gekregen maar ook deze opvallende boog is een info stand waarheid canaille info vind pover duurzaam wonen en bouwen. Dan zijn we aangekomen bij de blok hut. Waar binnen in ook weer info te vinden is. hier is een voorbeeltje van de info over de soorten isolatie. Binnen in de blok hut is er ook een warmte kamera te vinden om de koude bruggen op te spooren. Dan was er nog een bijgebouw. waar wij een uitleg hebben gekregen over watergebruik en over het verbruik van lampen,...waar ik jammer genoeg geen duidelijke foto van had. Dan hadden we nog de de woning casana. Het is een gezinswoning dat voor 90% biologisch afbreekbaar is. Dus de woning bestaat onderanderen uit een houten skelet, stro als isolatie, leem als eind laag,... . En dat was voor ons de rondleiding in kamp c.











                                                                                                                                                                                 
















We hebben ook dezelfde dag Aquafin bezocht. 
In Aquafin zuiveren ze het rioolwater.
Dat is dus het water dat wij door het toilet spoelen…
We zijn ook binnen in een heel vieze stinkende ruimte geweest genaamd de vet-en zandvanger.
In Aquafin had je ook de beluchtingsbekken daar brengen systemen
als ronddraaiende borstels of schroeven grote hoeveelheden zuurstof in het mengsel.
weet jij wat een nabezinktank is?
In de nabezinktank wordt het wordt het water en slib gescheiden door middel van zwaartekracht.
Het slib zinkt naar de bodem en het gezuiverd water naar boven.
Hier is de volgorde van alle stappen die Aquafin moet ondergaan.
Gemeentelijke riool—> collector—> vijzels (waterschroef -> schroef van Archimedes). 

—> rooster —> vet-en zandvanger —> selectortank —> beluchtingsbekken —> nabezinktank—> gezuiverd water.









 gemaakt door: Marie, Yoena




Kamp C en Aquafin


Duurzaam wonen en bouwen



Hier zie je de ingang van het hoofdgebouw. Het groendak dat je duidelijk kan zien is bedekt met grassen en mossen en het is niet isolerend maar het zorgt ervoor dat 
het water een tijdje vast blijft zitten. Dan gaat het water niet rechtstreeks naar de riool en dit verkleint de kans op overstromingen.



De fontein viel ook wel op. Het werkt namelijk op energie die afkomstig is van de zonnepanelen die er hangen. Als de zon dan schijnt zal de straal van de fontein dan veel hoger zijn dan als de zon niet schijnt. 

Als je in het gebouw bent zie je dat de kapel scheef staat. Dit komt doordat het gebouw zelf dat er later gekomen is bewust anders is gedraaid in functie waar het meeste daglicht binnen komt via de grote glazen.








Hier zie je verschillende isolatie materialen.
Natuurlijk zoals jullie weten isoleert hout het beste.
Hier zie je ook veel verschillende soorten: minerale wollen, schuimen
natuurlijke materialen en gerecycleerde materialen.


Nu gaan we over naar de huizen.


Het huis dat je hier ziet is het Casana huis. Dit is een woning die gebouw is volgens
bio-ecologische principes. Het huis is voor 90% biologisch afbreekbaar en als isolatie worden stro en papiercellulose gebruikt. Om warm water te maken is er dan weer een zonneboiler voorzien. Deze werkt doordat de zon op glazen platen schijnt en onder die platen zit een zwarte plaat. De speciale warme vloeistof  gaat dan door de kopere buizen naar de collector. De collector geeft dan zijn warmte af aan het boilervat en dan heb je warm water.


Nu gaan we naar de blokhut






In de blokhut hebben we veel geleerd over isolatie. 
Toen we de blokhut binnen kwamen was het heel
warm omdat hout natuurlijk goed isoleert.
Hier kon je ook zien waar we de isolatie moeten
aanbrengen en de soorten lagen die er allemaal tussen zitten. Op deze foto links kan je nog is alle lagen zien.






In de blokhut hadden ze ook een warmtecamera.
Hiermee kan je lekken ontdekken en je kan ook de  koudebruggen zien. De meeste koudebruggen komen voor in ramen,deuren en in steunbalken.








Hierop zie je de liters die per dag per
normaal gezin verbruikt worden. Een normaal gezin verbruikt zo een 135l per dag. Het is dus goed dat je voor enkele toepassingen regenwater gebruikt. want al dat verbruikte water wordt dan naar aquafin gebracht en dat is dan natuurlijk veel meer werk.









Met licht kun je ook heel efficiënt omspringen. Er zijn namelijk verschillende soorten lampen. De meest zuinige lampen zijn de Ledlampen daarna de TL-lampen dan de spaarlampen daarna dan de halogeenlampen en als laatste de gloeilampen.


 Nu gaan we over naar Aquafin.


 Aquafin zelf is zeer groot. Het water dat er gezuiverd wordt legt een lange weg af totdat het echt proper water is maar als het Aquafin uitgaat is het nog steeds geen drinkwater want dat gebeurt dan weer in een andere firma.
















Dit is de schroef van Archimedes. deze pompt het water naar boven en daarna gaat het water naar de roosters die heel kleine gaten hebben waar alleen het water door kan dus het afval blijft dan aan de roosters hangen.














In deze container zitten alle bacteriën.
Deze kunnen later nog gebruikt als brandstof.



Hier nog een foto van een station in de zuivering van water.
Hier worden bacterie toegevoegd aan het water.






















Hier heb je de toren in Aquafin waar je een heel groot uitzicht hebt.























Groepje van Jasper

Kamp C en Aquafin

Alle leerlingen van het tweede jaar uit Pius X zijn op uitstap gegaan naar Aquafin en kamp C. hier is een klein verslag:

Kamp C, Hoe duurzaam bouwen. 


Toen we aankwamen aan Kamp C was het eerste dat ons opviel (buiten de grote wite letters :) )
het dak van het gebouw, Een groendak. dit speciale dak zorgt ervoor dat het regenwater een tijd word vastgehouden voor dat het wegstroomt naar het riool, hierdoor zal er minder snel overstroming zijn bij veel regen. in de zomer wordt de warmte ook buitenshuis gehouden.







voor het grote gebouw stond ook een fontein, maar... de fontein was wel teleurstellend klein, hij zal niet veel hoger zijn geweest dan 40cm. Hier is een goede reden voor: de fontein werk op zonnepanelen! en gezien dat het een sombere dag was kon de fontein ook niet zo hoog gaan. op warme dagen weliswaar kon die 3 meter hoog worden!


tijd om het gebouw binnen te gaan, hier stond in het midden van de ruimte een oude kapel die nog stamde van de legerbasis die Kamp C is geweest.
deze kapel was schuin geboud tenopzichte van het gebouw voor de stand van de zon, als de kapel recht was geweest had de zon niet zo goe het gebouw binnen kunnen schijnen en hadden ze meer moeten uitgeven aan verlichting.




Nu was het tijd om naar de huizen te gaan kijken, ieders met hun eigen specialiteid in het duurzaam bouwen/wonen.


Het eerste huis dat we te zien kregen was Casana. een huis bestaande uit hout, leem en stro. Casana is een bio ecologische woning. hier werd ons verteld dat hout een goede isolator is. het huis is ook voor 90% biologish afbreekbaar. het huis heeft ook een  zonneboiler voor het warm water in het huis.








de blokhut, zoals de naam al zegt is de blokhut een houten  blokhut. Dussss... toen we op die verschrikkelijk koude dag de blokhut binnen wandelden kwam de warme lucht ons tegemoet. de blokhut was zo warm omdat hij ten eerste uit hout bestond en ten tweede: er waren geen tot weinig koudebruggen in dit huis. koudebruggen zijn plaatsen op het huis waar de isolatie niet zo goed is of waar ze de isolatie gewoon zijn vergeten. koudebruggen kunnen bv: metalen platen, spleten tussen de muren of ramen zijn.


Aquafin, waterzuivering



nu vertrokken we naar aquafin, we kregen alvas een kaartje mee hierop stonden alle zuiveringssystemen van aquafin.







hier zie je de vijzels, oftewel de schroef van archimedes.
deze gaan het water dat van de riolering komt omhoog pompen, bovengronds.

hierna gaat het water naar de roosters, grote metalen roosters met maar 3 cm tussenruimte. hierdoor wordt het grootste afval al gefilterd.
hier zijn we bij de slib verwerking aangekomen, in deze tank worden kleine microben toegvoegd aan het water om de laatste mini-afvaldeeltjes op te eten. na een tijdje worden de microben echter vermoeide en gaan ze naar de nabezinktank hier staat het water stil waardoor de microben naar de bodem zakken. hierbij is er 1 brug die verschrikkelijk traag ronddraaid en zo alle naar de bodem gezakte microben meeschraapt. als de brug sneller zou gaan dan zouden de microben terug naar boven wervelen en zou je ze niet kunnen verwijderen.
hierna gaan ze naar het beluchtings bekken, hier word lucht toegevoed aan het water zodat de laatste microben het laatste organische materiaal beter kunnen afbreken.
 de bacteriën worden nu uitgedroogd zodat ze achteraf als brandstof kunnen worden gebruikt
op het einde van de dag mochten we als we wilden in de grote toren op het aquafin terrein gaan, hier konden we bijna de hele omgeving zien: van het mas tot de katedraal. en natuurlijk aquafin zelf
dit was het uitzicht van bovenop de toren.















door: Sym Weustenraad, Marieke De Nijs en Dorothée De Beukelaer